Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych lub posiłków:

Paczka żywnościowa – to minimum kilka artykułów spożywczych (co najmniej 3) składających się z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu.

Posiłek – to każde danie (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolacja) przygotowane w OPL np. jadłodajniach, schroniskach, noclegowniach dla osób bezdomnych,
z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).

Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2020 obejmuje żywność w łącznej ilości ok. 42,87 kg na osobę, w tym:

  1. Artykuły warzywne i owocowe:

1) groszek z marchewką 3,2 kg,

2) koncentrat pomidorowy 1,12 kg,

3) buraczki wiórki 1,40 kg,

4) powidła śliwkowe 1,50 kg,

5) mus jabłkowy 1,44 kg

  1. Artykuły skrobiowe:

6) makaron jajeczny 5 kg,

7) płatki owsiane 1 kg,

8) ryż biały 2 kg,

9) kasza jęczmienna 1,50 kg,

10) herbatniki maślane 0,40 kg,

11) kawa zbożowa rozpuszczalna 0,60 kg,

  1. Artykuły mleczne:

12) mleko UHT 7 l,

13) ser podpuszczkowy dojrzewający 1,6 kg,

  1. Artykuły mięsne:

14) szynka drobiowa 2,40 kg,

15) szynka wieprzowa 1,80 kg,

16) pasztet drobiowy 0,32 kg,

17) filet z makreli w oleju 1,19 kg,

  1. Cukier:

18) cukier biały 4kg,

19) Miód nektarowy 0,50 kg

  1. Tłuszcze:

20) olej rzepakowy 4 l,

  1. Dania gotowe:

21) Fasolka po bretońsku 1,40 kg.

 

loga POPZ UE BZK