Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych lub posiłków:
Paczka żywnościowa – to minimum kilka artykułów spożywczych (co najmniej 3) składających się z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu.
Posiłek – to każde danie (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolacja) przygotowane w OPL np. jadłodajniach, schroniskach, noclegowniach dla osób bezdomnych,
z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2020 obejmuje żywność w łącznej ilości ok. 42,87 kg na osobę, w tym:
-
Artykuły warzywne i owocowe:
1) groszek z marchewką 3,2 kg,
2) koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
3) buraczki wiórki 1,40 kg,
4) powidła śliwkowe 1,50 kg,
5) mus jabłkowy 1,44 kg
-
Artykuły skrobiowe:
6) makaron jajeczny 5 kg,
7) płatki owsiane 1 kg,
8) ryż biały 2 kg,
9) kasza jęczmienna 1,50 kg,
10) herbatniki maślane 0,40 kg,
11) kawa zbożowa rozpuszczalna 0,60 kg,
-
Artykuły mleczne:
12) mleko UHT 7 l,
13) ser podpuszczkowy dojrzewający 1,6 kg,
-
Artykuły mięsne:
14) szynka drobiowa 2,40 kg,
15) szynka wieprzowa 1,80 kg,
16) pasztet drobiowy 0,32 kg,
17) filet z makreli w oleju 1,19 kg,
-
Cukier:
18) cukier biały 4kg,
19) Miód nektarowy 0,50 kg
-
Tłuszcze:
20) olej rzepakowy 4 l,
-
Dania gotowe:
21) Fasolka po bretońsku 1,40 kg.